Mengenai Saya

Foto saya
mempunyai 4 orang cahaya mata 2 lelaki 2 permpuan

Pengikut

Selasa, 16 Mac 2010

SINGAH LAH SEBENTAR DI LAMANKU

Amos Biscuits 8.25



Bahan-Bahan:
250g butter
6 oz gula halus
6 oz gula perang[brown sugar]
1tsp vanilla essence
2 biji telor [2 kuning &1 putih]
450g self-raising flour
6 oz hersey chocolate chips
150g walnut atau badam
suku sudu teh bicabonate of soda

Cara:
(1)pukol butter hingga gebu
masokan kedua2 jenis gula tadi,vanilla dan telor dan d kacau rata
(2)masokan tepung,chocolate chips dan walnut d kacau rata
(3) ambil sesudu adonan tadi dan d taruh d atas dulang pembakar
(4) bakar pada suhu 150-170 selama 15-20 minit
Bangkit Tatahan Bijan 6.33



Bahan-Bahan:
10 cawan tepung ubi
5 cawan gula kisar
1 biji kelapa (ambil 2 ½ cawan santan pekat)
4 biji telur
1 cawan tepung gandum
4 helai daun pandan

Untuk Hiasan:
1 biji kuning telur
Sedikit bijan
Cara:
Sangai tepung ubi dan tepung gandum berasingan selama dua tiga minit. Masak santan hingga pecah minyak dan sejukkan. Sediakan bekas mengadun, gaul tepung ubi, tepung gandum dan gula hingga rata. Dalam bekas lain, ramas telur dengan pandan hingga bercampur rata. Keluarkan pandan, campurkan ke dalam adunan tepung dan gaul. Tuangkan sedikit demi sedikit santan sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut dan boleh dicanai. Perap selama satu jam. Canai adunan dan terap dengan acuan kesukaan, sampang telur kuning dan tabur bijan. Bakar hingga masak.

Biskut Amor Aiskrim 6.00



Bahan-Bahan:
250g butter
100g gula
30g shortening
240g tepung gandum
50g tepung jagung
30g tepung kentang
40g tepung kastad
½c.teh baking powder
sedikit esen mangga/vanila
Hiasan:

coklat masak
manik bintang
telur kuning
Cara:
1. Pukul butter dengan gula sehingga kembang.
2. masukkan shortening dan esen mangga/vanilla. Kacau serata.
3. campurkan semua tepung dan baking powder.
4. masukkan campuran semua tepung ke dalam adunan butter tadi sedikit demi sedikit.
5. jika adunan tadi lembik, masukkan sedikit tepung jagung,jangan guna tepung gandum kerana ia akan membuatkan biskut tidak ragup
6. uli tepung sehingga menjadi doh dan boleh dicanai.
7. setelah setelah dicanai,guna kayu roll yang berjalur untuk membuat jalur-jalur diatas doh yang telah dicanai.
8. tekap doh yang berjalur dengan acuan berbentuk ais krim. kemudian sapu kuning telur sebelum dibakar dengan suhu 160 darjah selama 20 minit atau sehingga masak.
8. setelah biskut masak, hiaskan biskut dengan coklat masak yang telah dimasak secara double boiller.
9. akhir sekali susunkan manik bintang diatas coklat tadi dan biarkan coklat kering sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
Biskut Badam Bercoklat 8.22



Bahan-Bahan:
3 suku cawan gula icing
½ cawan marjerin
1 biji telur
tepung gandum secukupnya
badam biji secukupnya(bakar dalam oven)
badam hancur secukupnya
coklat cooking
mangkuk kertas kecil(hitam)
Cara:
Putar marjerin dngan gula icing hingga kembang. Masukkan telur putar lagi. Masukkan tepung gandum dan gaul sehingga menjadi doh. Ambil adunan tadi dibuat bulat dan dibuat lubang ditengahnya untuk dimasukkan badam biji tadi kemudian letakkan adunan tadi dalam mangkuk kertas. Apabila sudah siap bakar hingga masak. Biskut yang sudah dibakar dicelupkan kedalam coklat cooking yang telah diwapkan terlebih dahulu. Kemudian ta
Asam Pedas Daging Dengan Daun Kesum 6.33



Bahan-Bahan:
Bahan dikisar:
5 ulas bawang putih
3 cm halia
3 batang serai
3 cm lengkuas
5 biji cili padi
2 biji buah keras
5 biji cili kering
2 cm belacan
½ kilo daging (dihiris nipis)
10 ulas bawang merah
2 cawan air asam jawa
2 batang daun kesum
1 liter air sejuk
Serbuk perasa
Minyak masak
Garam
Cara:
Panaskan satu sudu besar minyak masak dan tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan daging dan air asam jawa. Biarkan seketika kemudian masukkan air sejuk. Sesuaikan rasa dan didihkan hingga daging empuk. Kemudian masukkan daun kesum. Angkat dan hidangkan.
:
Asam Pedas Daging/Tetel Melaka 7.00



Bahan-Bahan:
Bahan A :Ditumis
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah (keluarkan sedikit bwg untuk ditumis)
5 biji halba
1 biji bunga lawang
3 cm halia

Bahan B: Ditumbuk
¼ sudu teh jintan manis
¼ sudu teh jintan putih
3 cm belacan
1 cm kunyit hidup/½ sudu serbuk kunyit
5 btg cili

½ sudu serbuk kari

2-3 helai daun limau purut
3 sudu minyak masak
3 cm lengkuas
2 btg serai
½ kilo daging
2 cawan asam jawa
Garam
Cara:
Bersihkan daging dan rebus sehingga empuk.Panaskan minyak.Cili yg telah dikisar hendaklah dicampur dgn bahan yg telah ditumbuk beserta serbuk kari.Tumis bahan A.Masukkan bahan B dan kacau hingga garing.Masukkan daun limau purut.Masukkan daging beserta air rebusannya sekali.Setelah mendidih, masukkan lengkuas dan serai.Kemudian masukkan air asam jawa.Setelah mendidih masukkan garam.

Babas Kambing Massala 10.00



Bahan-Bahan:
1 inci halia(dikisar)
4 ulas bawang putih(dikisar)
1 biji bawang besar(dikisar)
1 peket kecil kayu manis campuran (dikisar bersama sedikit daun kari)
6 biji buah keras(dikisar)
sedikit daun ketumbar(dicincang)

1 kilo daging kambing(dipotong dadu)
2 biji ubi kentang
1 biji tomato
2 sudu besar serbuk kari daging babas
1 sudu besar serbuk kunyit
1 kotak/biji santan kelapa
sedikit garam dan ajinomoto
Cara:
Rendam daging kambing bersama bahan-bahan yg telah dikisar dan serbuk kunyit selama 30 minit.
kemudian masukkan dalam periuk bersama ubi kentang dan tomato.Masukkan serbuk kari daging babas dan biarkan selama 10minit. kemudian masukkan santan kelapa dan kacau.Akhir sekali masukkan garam dan ajinomoto secukup rasa serta daun ketumbar.Biarkan selama 40 minit supaya daging kambing empuk.

Aisha's Kari Ayam Tanpa Santan 7.00



Bahan-Bahan:
1 ekor ayam tanpa kulit
2 biji bawang besar - dihiris halus
2 biji tomato - dipotong dadu
2 biji bawang putih ]- dikisar
1 cm halia ]
4 sudubesar kari daging Babas
1 sudubesar tomato puree
3 biji buah pelaga
2.5cm kayu manis
4 biji bunga cengkih
Minyak secukupnya
1 cawan air
2 biji ubi kentang dibelah empat
Daun pudina agak lebih sedikit
sedikit daun ketumbar - di hiris halus
2 biji tomato dibelah empat
2 batang lada hijau dibelah dua
garam
optional aji-no-moto

Cara:
(1) Panaskan minyak, tumiskan bawang yang dihiris bersama buah pelaga, bunga cengkih, kayu manis dan tomato sehingga bawang berwarna kuning.

(2) Masukkan bahan-bahan yang dikisar, daun pudina dan juga tomato puree kacau rata-rata.

(3) Masukkan ayam kacau dan tutup periuk selama 3 minit.

(4) Taburkan kari powder kacau rata-rata dan tutup selama 5 minit.

(5) Kemudian masukkan 1 cawan air, ubi kentang, tomato dan lada hijau. Tutup masak sehingga ayam dan ubi empuk.
Cadangan Hidangan:
Tuangkan kari ayam yang telah dimasak kedalam mangguk dan taburkan daun ketumbar.
Tambahan:
makanlah bersama roti perancis atau roti rengis/jala pasti enak.

Important: mesti gunakan daun pudina supaya kari lebih harum dan enak.
Asam Pedas Ayam Daun Pudina


Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (potong 8)
5 biji buah keras (dikisar)
10 tangkai cili kering (dikisar)
10 tangkai cili merah (dikisar)
2 labu bawang besar
4 batang serai
1 cm lengkuas
1 cm halia
1 cm belacan
2 biji tomato
2 biji terung
5 batang bendi
2 kelopak lobak masin
Sedikit air asam jawa
4 keping asam keping
3 ikat daun kesum
4 ikat daun pudina
1 kuntum bunga kantan (dihiris)
Sedikit minyak untuk menumis
Gula & garam secukup rasa
Cara:
Panaskan minyak, tumis bawang kemudian masukkan semua bahan yang telah dikisar tadi. Apabila telah wangi, masukkan air asam jawa, asam keping, daun kesum & daun pudina. Kemudian masukkan ayam yang telah dipotong tadi. Masukkan garam
& gula secukup rasa, masak ayam hingga naik bau. Apabila ayam sudah hampir setengah masak masukkan terung, kemudian
masukkan bendi, lobak masin, lebihan daun pudina & akhir sekali taburkan bunga kantan di atasnya.
:
Ayam Arjuna 9.50



Bahan-Bahan:
3 camca besar minyak sapi
300 gm ayam, dicincang
4 camca besar serbuk badam
1 camca teh serbuk kunyit
½ camca teh garam masala
1 ½ camca teh serbuk ketumbar
Sedikit air
1 cawan pati santan, daripada sebiji kelapa
3 biji tomato, dihiris kecil-kecil
1 biji limau nipis, diperah airnya
Gula dan garam secukupnya
6 biji bawang merah-dikisar lumat
1 biji bawang besar-dikisar lumat
3 cm halia-dikisar lumat
6 tangkai cili hijau-dikisar lumat
Cara:
Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Tumis bahna-bahan kisar dan kacau hingga ia wangi. Masukkan ayam. Kacau lagi hingga kering airnya. Masukkan serbuk badam, serbuk kunyit, garam masala dan ketumbar. Kacau hingga ia terbit minyak baru masukkan sedikit air (2-3 camca besar)jika perlu. Tuang pati santan dan kacau di atas api perlahan hingga ia mendidih. Akhir sekali masukkan tomato, air limau, gula dan garam. Pastikan cukup rasanya. Apabila kuah mendidih baru diangkat
Ayam Ampap 6.00


Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (dipotong 16}
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 inci halia
2 batang serai
½ batang bunga kantan
Serbuk kunyit (ikut suka)
2 sudu chili kering kisar (ikut suka)
3 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit belacan (jika suka)
Cara:
Ayam dibersih dan dibuang kulitnya.
kisar semua bahan-bahan tadi, kecuali bunga kantan dan kepingan asam gelugor. Campur semua bahan-bahan di atas dan masak dengan api yang perlahan.

Sekiranya anda ingin ianya berkuah, tambahkan air tetapi jangan terlalu banyak. Masakan ini lebih sedap kalau kuahnya pekat. Adalah lebih baik sekiranya disediakan tiga jam sebelum dimakan agar kuah dan ayam menjadi cukup sebati.
Chicken Chop 5.89



Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (diambil peha dan dada)
1 biji telur
1 biji tomato
1 helai daun salad
Sedikit daun pasli
Sedikit lada sulah
20 gm potato chip (digoreng)
20 keping biskut tawar (dikisar halus
Sedikit Lea & Perrin atau tepung ubi (untuk disapu pada ayam)
Bahan sos:
1 biji lada buah
1 biji bawang besar
2 sudu besar sos cili
½ batang lobak merah
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos lea & perrin
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
Cara:
Gaulkan ayam bersama lada sulah, lea & perrin. Kemudian gaul rata menggunakan tepung ubi. Pecahkan sebiji telur dan celupkan ayam. Salutkan biskut tawar yang telah dikisar ke ayam. Goreng ayam hingga kekuningan dan angkat. Masakkan sos selama satu minit. Hidangkan.


Ayam Berempah 5.60



Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (dibersihkan & dipotong kecil-kecil)
garam secukup rasa
4 sudu besar minyak makan
1 cawan teh pati santan
Air limau 1 biji limau nipis
Bahan Giling:
15 ulas bawang merah
5-6 batang lada merah
8 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
Cara:
Satukkan bahan-bahan giling & garam. Lomor rata-rata ke atas ayam & ketepikan selama 3-4 jam. Pijarkan minyak diatas api yang besar. Goreng ketulan-ketulan ayam hingga garing & rata kuningnya.Kecilkan api. Masukkan pati santan & didihkan perlahan-lahan
dengan bertutup hingga empuk. Masukkan air limau nipis & sesuaikan rasanya. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih atau roti.








.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan